Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Könnyűszerkezetes ház előnyei

HARDELL STANDARD építési elemkészlet földrengés vizsgálat

A Protektorwerk Hungary Kft 2008-ban egy M1:1-es földrengés modellkísérletet hajtott végre Romániában, amely az általunk is szerelt acélszerkezetet vette górcső alá. Az erről készült kisfilm és cikk megtalálható a HARDELL központi honlapon (http://www.hardellpartner.com/hardell/main.php?lang=hu&startpage=1). Olvassák el Velősy András beszámolóját és nézzék meg a kísérletről készült filmet, megnyugtató eredmények születtek.

Ne féljünk a könnyűszerkezettől

Az észak-európai országokban és az Egyesült Államokban több mint 300 éve építenek könnyűszerkezetes házakat, míg Magyarországon kb. 30 éve. Ausztriában és Németországban az új házak 50 %-a készül ilyen technológiával, ezzel szemben nálunk még csupán 5-10 %-a.
De miért idegenkedünk tőle?… Mert nem ismerjük! Az egyedi építésű családi házakon túl sorra épülnek lakóparkok és önkormányzati lakások is ezzel a technológiával.

A könnyűszerkezetes ház építésének előnyei:

Gyorsaság

A könnyűszerkezetes ház építésének és kivitelezésének átfutási ideje 60-90 nap. E rövid idő köszönhető a száraz technológiának, a párhuzamosan végezhető munkafolyamatoknak és néhány esetben az előregyártásnak. Lényegesen lecsökkentheti vagy akár ki is küszöbölheti az albérlet és a többszöri költözés költségeit, amely probléma nagyon sok családnál fennáll.

Energiatakarékosság, kiváló hő- és hangszigetelés

A könnyűszerkezetes ház hőszigetelő képessége az építés során alkalmazott anyagok tulajdonságaiból adódóan jobb, mint a hagyományos szerkezetű épületeké. Az ilyen technológiával épülő házak esetében a fűtési költség mintegy 30-50%-kal is csökkenthető és a jól kialakított hőszigetelés jelentősen csökkenti a CO2 kibocsátást. Az emelkedő energiaárak miatt a falak hőszigetelő képességét egyre fokozzák a gyártók. Ezen a téren a könnyűszerkezet verhetetlen.
Típus “k” értéke
HARDELL rendszer 0,20
Ytong 30-as falazat 0,40
Porotherm PTH 38 cm 0,41

Anyagtakarékosság

A nagyfokú üzemi előregyártás előnye a nagy méretpontosság és a standard minőség biztosítása. Az optimális anyagfelhasználás miatt kevesebb a hulladék is, ezért rendkívül anyagtakarékos megoldás a könnyűszerkezetes ház.

Helytakarékosság

A könnyűszerkezetes ház esetében alkalmazott technológia vékonyabb külső térelhatároló szerkezetek (falak) építését teszi lehetővé, mint a hagyományos építési mód, melynek következtében a telek azonos beépített alapterületén nagyobb hasznos lakás-alapterületet lehet elérni. Ez újabb költségmegtakarítást jelenthet.

Magas szintű tűzvédelem

A kis helyi tüzekkel szemben (gázon felejtett étel, karácsonyfatűz stb.) a könnyűszerkezetes ház gipszkarton borítása megvédi a tartószerkezetet, ugyanis anyagtípustól, vastagságtól és rétegszámtól függően 20-40 perc tűzgátlást biztosít. A vázszerkezetet kitöltő ásványi anyagú hő- és hangszigetelések amúgy sem éghetőek, tűz hatására sem csöpögnek.
A falak rendkívül jól ellenállnak a tűznek, az ÉMI-vizsgán 1100 fokon égetve a magyar 30 perces követelményt messze túlteljesítették a 2 óra 15 perccel.

Földrengésállóság

A könnyűszerkezetes ház földrengésállósága a hagyományos épületekénél jobb. Ez éppen a csuklós kapcsolatokkal kialakított oszlop-gerenda rendszerből és a rugalmas vázszerkezetből adódik.

Könnyebb átépítés és bővítés

A könnyűszerkezetes ház esetében az átépítés és a bővítés könnyen megvalósítható, nincsenek költséges bontási munkák és a falak nagyobb gond nélkül áthelyezhetők.

Időtállóság

Magyarországon kb. 30 éve építenek ilyen technológiával készülő épületeket, de külföldön vannak már száz-, sőt kétszáz éves házak, amelyek könnyűszerkezettel készültek.


Vissza az oldal tetejére!